JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Ippon shobu fight night

Článek z časopisu Fighter´s magazín

Ippon shobu fight night – netradiční turnaj karate

Když se řekne slovní spojení „turnaj v karate“, asi všichni si představíme běžné závody, které probíhají o víkendu, od ranních hodin, v několika kategoriích a disciplínách. Turnaj Ippon shobu fight night bude v těchto ohledech velmi odlišný. Nejen že nebude probíhat od ranních hodin (bude probíhat jako galavečer), pouze v jedné disciplíně a jedné kategorii. Pyramida 16 zkušených závodníků se utká o výhru 1000 euro. S myšlenkou uspořádat takovou akci pro všechny příznivce karate přišli Jan Drobeček a Milan Zítko.

Jan Drobeček

  • V karate aktivní téměř 30 let
  • Člen reprezentace JKA ČR v letech 2004-2021
  • Medailista z ME JKA v kata individuál (2010 zlato, 2018 stříbro, 2016 bronz)
  • 6x Mistr Evropy JKA kata tým (3x senioři, 3x junioři)
  • Rozhodčí ČSKe/ JKA ČR od roku 2009
  • Zakladatel a předseda oddílu karate Shobu Academy
  • Autor podcastu o karate – Magazín karate

Milan Zítko

  • V karate aktivní téměř 20 let
  • Člen reprezentace ČSKe v letech 2015-2019
  • Člen reprezentace JKA ČR v letech 2015-2019
  • 7.místo ME EKF kata tým
  • 2x 5.místo ME JKA kata individuál
  • Trenér oddílu karate Shobu Academy
Ippon shobu fight night

Honzi jsme se zeptali na pár otázek 😊

1) Určitě není třeba představovat tě našim čtenářům. Na co bych se ale ráda zeptala je tvoje současná situace ve světě karate. Závodíš ještě nebo už to ani nezvažuješ? A co další funkce spojené s karate jako je rozhodčí nebo trenér?

JD: Ještě v roce 2019 sem byl měl v plánu zakončit sportovní kariéru na MS JKA v Japonsku, které se mělo konat v roce 2020. V tohoto plánu ale hodil vidle Covid a světový šampionát se 3x překládal. Nakonec až na rok 2024 a to jsem vyhodnotil, jako nesmyslné hned ze dvou důvodů. Zaprvé už nemám tu touhu obětovat přípravě tolik času, navíc po covidové pauze by to stálo času dvojnásob. Zadruhé tu pak máme novou mladou generaci velmi talentovaných borců, kteří si nominaci zaslouží více a já věřím, že na tomto vrcholném šampionátu mohou dojít opravdu daleko. Nedivil bych se, kdyby měla česká republika poprvé zastoupení v mužské finálové osmičce kata.
Rozhodčí – po třinácti letech jsem pozastavil činnost rozhodčího na soutěžích Českého svazu karate. Na soutěžích JKA příležitostně rozhoduji.
Trenér – Trenérskou činnost bych rozdělil do několika částí. Samozřejmě vedu tréninkové jednotky ve svém oddíle. Jako součást trenérského týmu reprezentace příležitostně vedu tréninkové jednotky na soustředěních reprezentace. Dále pak funguji jako soukromý trenér, ať už na individuální lekce nebo jako lektor na seminářích

2) kdy tě poprvé napadlo uspořádat něco nového spojeného s karate?

JD: Neumím to úplně datovat. Něco neurčitého se mi v hlavě rýsovalo už někdy dávno, ale jasnější obrysy si myslím, že to začínalo mít tak někdy v roce 2019, kdy jsem začal vnímat vzestup organizace Oktagon MMA a vlnu zájmu o bojové sporty. Organizace Oktagon MMA dokázala posunout bojové sporty do popředí divácké sledovanosti a zařadila MMA mezi sporty jako je fotbal nebo hokej. Karate má po celém světě extrémně velkou členskou základnu, mluví se o desítkách až stovkách miliónech cvičenců a nám přišlo škoda, že o tomto sportu nikdo moc neví. Nemá svoji profesionální ligu, závodníci jsou většinou dotováni ze státních peněz, a to vytváří poměrně velké rozdíly v kvalitě přípravy závodníků v jednotlivých zemích. Proto je v některých zemích trendem to, že závodníci po přechodu do hlavní mužské nebo ženské kategorie končí aktivní sportovní kariéru. Závodníci, kterým je 30 a víc let jsou na soutěžích v ČR spíše výjimkou.
Jediným profesionálním projektem je Karate Combat, které sice nese v názvu slovo karate, má ve svých řadách známe závodníky karate WKF nebo karate JKA, ale s karate toho až tolik společného nemá. Spíš bych řekl, že je to velmi podobné kickboxové disciplíně K1. Karate se sice diferencuje na velké množství amatérských organizací, ale sportovní zápas kumite nese napříč organizacemi určité společné prvky (vyjma karate kyokushin, které se výrazně odlišuje). Mezi tyto prvky patří například to, že se zápas odehrává výhradně ve střední a dlouhé vzdáleností, údery na krátkou vzdálenost, jako jsou lokty, kolena, háky, zvedáky, hlavičky jsou vždy zakázané.
Myšlenka uzrávala v mé hlavě už delší dobu, ale nějak mi chyběl motor, který by moje vize přetavil ve skutečnost. Tím motorem se ale letos stal můj bývalý žák, dnes dobrý kamarád a vlastně i společník Milan, se kterým jsme se rozhodli, že uspořádáme první galavečer karate, kde vítěz získá 1000€. Bude se jednat o klasickou pyramidu těžkých vah mužů. Váhové kategorie jsme si půjčili od karate WKF, které se objevilo na olympiádě v roce 2021. To znamená, že těžká váha rovná se +75 kg. Zamýšleli jsme původně, že by prestiž mohlo zvýšit kategorie bez rozdílu hmotnosti, ale vzhledem k tomu, že se jedná o plno kontaktní karate, váha zde stejně jako u dalších bojových sportů bude hrát roli.

3) Jak vás napadl název turnaje?

JD: Turnaj jsme nazvali ippon shobu fight night proto, aby bylo z názvu patrné že se jedná o pravidla karate ippon shobu a navíc to evokovalo, že se bude jednat opravdu o tvrdé karate. Eliminační zápasy jsou klasicky jednokolové a trvají 3minuty. Finále je potom na 3x3minuty. Ippon shobu pravidla jsme modifikovali tak, aby byla zřejmá pro běžného diváka, který nemá znalost pravidel karate. Ippon ukončuje zápas a je to taková technika karate, po které není soupeř schopen pokračovat. V zápase je také možné získat waza-ari a to v takovém případě, že za pomoci úderu nebo kopu byl jeden z bojovníků sražen k zemi, ale může během krátké chvíle opět pokračovat. Dvě waza-ari jsou dohromady ippon a zápas tak končí. Pokud zápas neskončí před limitem, přichází na řadu rozhodnutí na praporky. Tři rozhodčí praporkem rozhodnou o tom, kdo postupuje do dalšího kola nebo jestli bude zápas pokračovat prodloužením. Hodnotící kritéria, která praporkoví rozhodčí vyhodnocují jsou v první řadě získané waza-ari případně záporné body (tresty) chui, sekundárně pak efektivita úderů, kopů a podmetů či porazů. Posledním kritériem je pak vyvíjená aktivita a kontrola zápasiště.

3) Vím, že jsi už organizoval například školení trenérů, vnímáš organizaci Fight night jako něco úplně jiného, nebo je to pro tebe podobně náročné?

JD: Je to úplně jiné. Na školení trenérů je garantem svaz, který má nad akcí záštitu. Organizátor je tam pouze od toho, aby zajistil věci jako ubytování, stravování, tělocvičnu. Lektory, pomůcky, harmonogram a celé financování akce jde za svazem.
Fight night obnáší spoustu nejen organizačních věcí, ale také marketingových a technických, a to vše s rizikem toho, že akce může být prodělečná.

4) Co ti na celé organizaci přijde nejsložitější?

JD: Organizaci bych v první řadě rozdělil do dvou kategorií, a to na přípravnou fázi a pak realizaci samotného eventu. V současné chvíli tedy řešíme přípravu. Myslím, že zatím největší oříšek byl prodej lístků. Obnáší to totiž celou řadu kroků. Musí se zřídit webové stránky, s těmi se musí propojit služba nákupu lístků, na ní napasovat platební bránu a tu propojit s účtem. Abychom ale peníze netahaly přes oddílové nebo soukromé účty, rozhodli jsme se založit firmu. Co se týče organizace samotného večera, zatím nemohu soudit, je ještě brzo.

5) Jak moc jste se s Milanem shodli ohledně představ, jak bude Fight night vypadat? A shodujete se i v tom, koho oslovíte jako zápasníka?

JD: Máme každý nějakou roli. Já mám na starosti rozhodčí, závodníky a pravidla. Milan má pak na starost oslovování partnerů, zajišťoval vlastně i celou technickou stránku webu, založení společnosti až po prodej lístků. Společně pak pracujeme na sociálních sítích.

6) Máš od akce nějaká očekávání?

JD: V první řadě bych chtěl, aby bylo vyprodáno, aby diváci vytvořili bojovníkům tu nejlepší atmosféru, kterou možná nikdo z nich nikdy nezažil. Zároveň si ale přeju to, aby si všichni celou akci užili. Motivovalo by nás to k tomu, uspořádat pro ně akce i v příštím roce. Přeci jen váhových kategorií může být celá řada, už nás kontaktovali borci s tím, že jakmile se rozhodneme dělat turnaj v lehké váze, ihned jdou do toho. Těší nás tento zájem, stejně tak myslíme na zápasy žen. Zkrátka, plány na další akce v hlavě máme, ale vše se bude odvíjet od toho, jak dopadne ta první v prosinci. Proto budeme rádi, když nás budete sledovat na sociálních sítích @ipponshobu_fn anebo si zakoupíte lístky na našem webu: ipponshobu.com

7) Čí přijetí pozvání na turnaj tě nejvíc překvapilo?

JD: Člověk si vždycky pamatuje nejlépe toho prvního. A první, kdo mi kývnul na nabídku, byl Jarda Lácha. Pro mě je to velkej frajer. Neptal se na okolnosti, nechtěl nic vysvětlovat, hned mi napsal, že do toho jde. Navíc on prostě není ani přirozená těžká váha, podle mě bude mít tak 80kg a stejně nabídku bez mrknutí oka přijal.

8) Můžeš nám představit závodníky, kteří už svoji účast potvrdili?

JD: Nyní máme potvrzenou 8 závodníků. 4 z Česka a 4 zahraniční. Má to být souboj těch nejlepších, a proto se snažíme zvát kvalitní borce napříč organizacemi. Za Česko půjde do boje Ondra Bosák, toho asi představovat nemusím. Vítěz Serie A, vicemistr světa WSKA, juniorský mistr Evropy JKA, nejlepší těžká váha v Česku podle pravidel WKF. Již zmiňovaný Jarda Lácha – česká dvojka polotěžký váhy WKF (-84kg), vicemistr republiky JKA bez rozdílu hmotnosti. Marton Loszi – trojka českého JKA kumite bez rozdílu hmotnosti, člen kumite týmu, který letos vyhrál ME JKA, první Čech, který vyhrál ME ESKA v kumite. Míra Boguský – několikanásobný medailista z evropských a světových turnajů WUKF. Zahraniční borce nebudu sáhodlouze popisovat, jenom zmíním jejich národnosti. Adi Gyurík ze Slovenska, Aymen Ben z Německa, Cedric Pissis z Francie a Akbarshokh Amonulloev z Anglie. Všechno to jsou šampióni svých zemí, většina má alespoň jednu medaili z evropských šampionátů WKF nebo JKA.

9) Máš nějakého favorita?

JD? Favoritů mám několik. Jména zmiňovat nebudu, nebylo by ode mě, jako organizátora úplně fér. Strašně mě zajímá, jaký styl boje bude vlastně ten úspěšný. Jestli perfektně defenzivní technický styl, kdy zápasník sice nepředvede nějakou úžasnou akci, která by přinesla konec před časovým limitem, ale takzvaně naboduje svého soupeře drobnými, ale přesnými údery. Anebo jestli vyhraje ta hrubá síla, kdy to někdo bude chtít rozhodnout jednou ranou nebo jedním kopem.

10) Bude během večera nějaká zvláštnost, kterou diváci na klasických závodech karate nikdy nezažili?

JD: V jiných bojových sportech to diváci jistě znají, v karate to bude ale novinka. Kromě vítěze získá svou cenu i ten borec, který předvede výkon večera. Výkonem večera může být nejlepší ippon nebo zvrat v zápase nebo nějaké největší překvapení. Cenou bude týdenní pronájem vozu Tesla, kterou nám poskytl náš partner Aha Tesla. Další v karate nevídanou věcí je také možnost vrátit zpět do hry někoho, kdo už prohrál (Lucky Looser). Může se totiž stát, že někdo, kdo postoupí například do semifinále se zraní a nebude moci nastoupit. Aby pak jeho soupeř neměl volný los a postoupil by tak do finále bez boje, vybere náš tým a možná i s pomocí diváků v hale jednoho poraženého, který se vrátí do boje. Když tak nad tím přemýšlím, náš turnaj bude vlastně zvláštní od začátku do konce, ale to si musíte ověřit sami tím, že se dorazíte podívat 16.prosince do sportovní haly v České Lípě. Více informací pak najdete na webu: ipponshobu.com

Připravila Marie Prajzlerová

Ippon shobu fight night Ippon shobu fight night
 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org