JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Historie českého Gasshuku

Článek z časopisu Fighter´s magazín

Jak začalo české Gasshuku?

Kdo pamatuje začátky JKA karate v Česku v druhé polovině 90. let, pamatuje také výjezdy na německé a maďarské Gassshuku. V té době k nám do Čech jezdil jediný japonský instruktor Shihan Hideo Ochi. Kdo chtěl tedy vidět další špičkové karatisty, mířil v půlce letních prázdnin do zahraničí. U nás tehdy pravidelně probíhal letní vícedenní seminář s německými instruktory, a ačkoliv touha po organizaci českého Gasshuku byla, nebylo snadné ji zprvu uchopit.

Zkuste si to představit, nebyla to doba zrychlená jako dnes, kde lze mnoho věcí snadno domluvit přes počítač nebo telefon a zároveň lze díky sociálním sítím a novodobému propojení lidí snadněji navázat kontakty. Jak ale před rokem 2000 žádat do japonského HQ o svolení, zda by do ČR mohli přijet tamní instruktoři? Vše zároveň bylo potřeba řešit oficiální cestou ve spolupráci s vedením svazu, a tak vznikla pracovní skupina, v jejímž čele stáli Jiří Fencl, Stanislav Bílý, David Havlík a Richard Růžička.

Začátky nebyly snadné bylo potřeba vybrat termín, místo, vymyslet, jak bude akce probíhat (kolika denní bude, kolik tréninků denně atd.), také vybrat jaké instruktory pozvat a jak mezi lidi šířit informaci o konané akci (opět jsme u internetu a sociálních sítí v roce 2005, kdy bylo první Gasshuku v Česku, to s šířením informací po internetu nebylo tak snadné jako dnes).

První ročník se podařilo uspořádat k 10. výročí založení Českého svazu karate JKA a konal se ve dnech 10.8. –13.8. 2005 v Prachaticích, kde velkou zásluhu na organizaci měl David Havlík jako prachatický karatista. Instruktoři, kteří vedli seminář, byli Hideo Ochi, Koichi Sugimura a Shinji Akita. Zúčastnilo se ho celkem 163 účastníků z 5 zemí Evropy. V následujících letech se pozvaní instruktoři měnili a organizátoři se snažili reagovat na poptávku účastníků, kde největší zájem byl o tréninky s instruktory JKA HQ. V roce 2007 byl poprvé pozván instruktor JKA HQ a nebyl jím nikdo jiný než Naka Tatsuya Sensei. O rok později přijel do Česka poprvé Okuma Koichiro sensei (gasshuku bylo pod vedením instruktorů: Hideo Ochi, Hideomi Urakami a Koichiro Okuma).

Následující rok byl pro české Gasshuku zásadním, jelikož na této akci poprvé společně vyučovali Naka sensei a Okuma sensei (seminář se v roce 2009 konal ve dnech 3. –6.7. 2009 v Prachaticích. Instruktoři, kteří ho vedli, byli Kazuhiro Sawada, Tatsuya Naka, Koichiro Okuma a Shinji Akita) a od tohoto roku k nám vždy přijíždějí společně a doplňuje je nějaký další instruktor. Naka sensei i Okuma sensei si v naší zemi získali mnoho příznivců, kteří každoročně jezdí na Gasshuku, aby pod jejich vedením mohli trénovat. To, jak rádi s nimi lidé cvičí dokazuje i fakt, že na naše Gasshuku jezdí čím dál více cizinců.

Akce tak získala mezinárodní status a je významným přínosem pro rozvoj karate po celé České republice, a to i napříč různými svazy. Výsledky tohoto vzdělávacího semináře se odrážejí v rozvoji trenérského kádru, cvičenců a celkové úrovně karate, což dokládají výsledky našich závodníků na mezinárodních soutěžích.

Jako nedílnou součást Gasshuku považujeme i společně strávený čas a těší nás, když si Gasshuku užíváte také, protože čistá a radostná energie se pak v daném místě násobí a je skoro až hmatatelná. Těšíme se na další ročníky Gasshuku a na všechna setkání.

Výpis všech zahraničních instruktorů na českém Gasshuku

Hideo Ochi
Koichi Sugimura
Shinji Akita
Tatsuya Naka
Kazuhiro Sawada
Jörgen Bura
Hideomi Urakami
Koichiro Okuma
Yuko Takahashi
Koji Chubachi
Yutaro Ogane
Kazuaki Kurihara


Text Marie Prajzlerová

Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku Historie českého Gasshuku
 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org