JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Karate a koronakrize

Článek z časopisu Fighter´s magazín

Jak letošní krize a nouzový stav zasáhly karate ve světě a především v České republice? Dva měsíce bez pravidelných tréninků byly jistě pro všechny výzvou a zkouškou jejich přístupu k tréninkům i karate jako takovému. Karate není primárně skupinové cvičení. Do jisté míry je tak možné cvičit samostatně a na dost omezeném prostoru. Nejcitelněji nám proto chyběla tréninková atmosféra – týmový duch, který je potřeba i u individuálního sportu, jako je karate. Cvičit s ostatními, učit se od nich, ale i vzájemně se, ať už vědomě nebo ne, povzbuzovat k lepším výkonům je v mnoha ohledech klíčové. Autentické cvičení totiž vyžaduje překonání odporu těla: nezvyklé pohyby, náročnou koordinaci, vyvinutí velké síly a rychlosti apod. Na to vše se lépe soustředí, když se k výkonu nemusíte přesvědčovat, ale máte vnější tlak. Nahradit tento pocit napomohla například facebooková skupina karate@home, která během krize rychle získala světovou popularitu, a kde si karatisté celého světa sdíleli slova podpory, ale především zde pravidelně bylo možné sledovat online tréninky špičkových instruktorů z celého světa.

Karate a koronakrize

Karate zahrnuje širokou škálu cviků. Mnohá cvičení tak lze provádět na omezeném prostoru, pro plné soutěžní nasazení jsou ale naopak vyžadovány poměrně přísné podmínky – prostor alespoň 8x8 m a rovný a neklouzavý povrch. V souvislosti s přípravou je také třeba říci, že je poměrně těžké najít náhradní cvičení, které by tělo zatěžovalo podobně jako karate a vedlo ke zlepšení výkonu. Karate skutečně velice intenzivně využívá celé tělo. S náročností má blízko třeba k běhu do kopce se zátěží či sprintu. Navíc se ale jedná o velice specifické cvičení pro koordinaci. Klasické posilování a budování objemných svalů je zde spíše přítěží a překážkou v pružnosti a rychlosti. Nejlepší průpravou pro karate je proto samotné karate. To také proto, že se značná část tréninku musí věnovat pilování technické stránky, na které je cvičení založeno, a nezbývá už tak čas a energie na další kondiční přípravu. Má to však i svou výhodu; jedná se o tak specifický, technický pohyb, že je v horizontu týdnů či měsíců nezapomenutelný. Pokud tedy někdo doslova nepřestal s tréninkem, nebyl pravděpodobně krizí významně poznamenán. Na druhou stranu ti, kteří se zaměřují na kontaktní formu karate (kumite - zápas) asi nemožnost trénovat pocítili nejvíce. U této formy je možnost individuálního tréninku poměrně omezená nebo alespoň nedostačující. Je totiž neustále potřeba pilovat techniku, rychlost, reakce a flexibilitu. Všichni také jistě potvrdí, že nám chyběl pocit příjemného zápasového napětí, který zažíváme při cvičných zápasech.

Karate a koronakrize

Světová krize vedla ke zrušení několika soutěží, především však ME JKA ve Švýcarsku a MS JKA v Japonsku (které se mělo odehrát v říjnu tohoto roku). První po krizovou akcí se stalo plánované červnové soustředění týmu reprezentace, které proběhlo 12-14.6. ve Spořicích u Chomutova. Soustředění se zúčastnilo mimo jiné mnoho mladých talentů, kteří jsou již členy reprezentace nebo součástí týmu talentované mládeže. Trenérka reprezentace Jana Konečná soustředění ohodnotila tak, že páteční návrat k trénování byl trochu náročný, a že mnozí reprezentanti nezvládnuli hned naskočit do tempa, nicméně sobota už však naštěstí byla jiná a u mnohých byly vidět velké pokroky. Atmosféra soustředění byla vynikající; uvolněná, ale soustředěná; jak jsme na tréninkových akcích reprezentace zvyklí. Trenéři si cvičence rozdělili do menších skupinek a věnovali se jim individuálně, přičemž zaměření bylo především na zlepšení techniky a rozpracování dlouhodobých problémů dle individuálních potřeb závodníků. Na odpoledne připravil Adam Zdobinský vyčerpávající kruhový trénink, který byl silně přizpůsobený potřebám karatistů – koordinace, expanzivní síla v nohách, zpevnění středu těla apod. V neděli se pokračovalo v trénincích a rozvoji techniky a výkonu reprezentantů. Není zcela jisté, jaká bude první soutěž, která se uskuteční; trénujeme však tak, abychom byli připraveni. Tyto dva měsíce byly dobrou příležitostí trochu si odpočinout od tlaku na výkon, zapracovat na vlastních nedostatcích a nabrat novou chuť ke cvičení. Nyní je čas opět zabrat a pilně se připravovat na následující soutěže.

Text: Lukáš Adam

Foto: Andrea Bašusová

Karate a koronakrize Karate a koronakrize Karate a koronakrize Karate a koronakrize
 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org