JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Historie JKA

Článek z časopisu Fighter´s magazín

V minulých číslech časopisu jsme psali o první „celosvětové misi“ šíření JKA karate. Členy této mise byli Taiji Kase, Hirokazu Kanazawa, Keinosuke Enoeda a Hiroshi Shirai. Zmiňovali jsme také život Taiji Kase a Hirokazu Kanazawy. Tentokrát bychom vám rádi přiblížili další osobnost - Keinosuke Enoeda.

Keinosuke Enoeda

„Nyní máme „Sportovní Karate“, o kterém vím, že má pomoci udržet zájem o Karate. Tradiční karate-do je „bojové umění“, které vyžaduje fyzický i mentální trénink celé mysli i těla. Existuje mnoho výhod, které lze získat praxí, jak v mládí, tak v stáří, vlastně po celý váš život. Pokud chcete tyto výhody, měli byste cvičit tradičním způsobem. Pokud je na sportovní karate kladen příliš velký důraz, hrozí, že vám unikne o co jde v karate tréninku.“ - Keinosuke Enoeda

Enoeda se narodil 4. července 1935 v Nogata v prefektuře Kjúšú v Japonsku. Oba jeho rodiče pocházeli ze samurajské linie a jeho otec Fukuo se věnoval kendu. Ve věku sedmi let začala Enoeda cvičit judo, kterému se věnoval až do střední školy. O tom jak byl silný a nadaný svědčí fakt, že se na celojaponském šampionátu v judu dostal až do finále, a nakonec obsadil druhé místo. V roce 1952 ve věku sedmnácti let mu byl udělen stupeň 2. Dan v judu.

V tom samém roce se ale mladý Enoeda zúčastnil Dne otevřených dveří na univerzitě Takushoku, kde členové karate klubu Takushoku předváděli demonstraci karate jako nového bojového umění. Ukázka, kterou prováděl Teruyuki Okazaki, na něj udělala veliký dojem a Enoeda se rozhodl věnovat tomuto umění. Proto se zapsal na univerzitu Takushoku ke studiu čtyřletého studijního oboru Business Studies a vstoupil do univerzitního klubu Karate. Jeho odhodlání trénovat tvrdě přineslo ovoce již po roce, kdy byl zařazen jako člen univerzitního týmu kumite. Byla to velmi vzácná událost. Dne 27. listopadu 1955 získal Enoeda svůj 1. Dan karate, o rok později mu byl udělen 2. Dan a byl jmenován jako vedoucí týmu karate na Takushoku University.

V roce 1957, nedlouho po smrti zakladatele Shotokan Karate Gichina Funakoshi, zakončil Enoeda studium na univerzitě a přestěhoval zpět na Kjúšú, aby pracoval ve filmovém průmyslu. V roce 1959 se však na pozvání Masatoshi Nakayama zapsal do kurzu instruktorů karate JKA. Kurz, vedený hlavními instruktory Masatoshi Nakayamou a Hidetaka Nishiyamou, byl velmi tvrdý a náročný jak na mysl, tak i na tělo. Jednou za měsíc měl Enoeda možnost trénovat pod vedením hostujících instruktorů, kterými byl například Hironori Otsuka z Wado-ryu nebo Gogen Yamaguchi z Goju-Ryu. V roce 1961 Enoeda úspěšně ukončil kurz instruktorů JKA spolu s dalšími sedmi studenty. V jeho třídě promování byli Masaaki Ueki, budoucí hlavní instruktor JKA a Satoshi Miyazaki, který se stal vedoucím JKA v Belgii.

V roce 1962 se Enoeda na 6. mistrovství All Japan karate JKA dostal až do finále kumite, kde prohrál s Grand Championem, kterým se stal Hiroshi Shirai, jenž také vyhrál titul kata. O rok později na 7. mistrovství JKA Enoeda konečně dosáhl svého cíle a stal se šampiónem v kumite. V jednom z vůbec nejlepších finálových zápasů kumite porazil svého loňského přemožitele. Po tomto úspěchu obdržel mnoho nabídek k výuce karate mimo Japonsko a tak byl také v roce 1965 vybrán jako člen skupiny instruktorů JKA na turné po Evropě a po světě. Skupinu vedenou Taiji Kaseem tvořili Hirokazu Kanazawa, Keinosuke Enoeda a Hiroshi Shirai, všichni bývalí mistři JKA All Japan Champions. První etapa turné začala na Havaji. Poté následovala návštěva pevniny USA, kde navštívili několik měst. Další etapou turné byla Evropa. Navštívili západní Německo, Belgii, Holandsko, Francii a Anglii.

Turné skončilo šestiměsíčním pedagogickým pobytem v Jižní Africe. Každý z instruktorů JKA pobýval v jiném jihoafrickém městě. Kase učil v Durbanu, Kanazawa v Pretorii, Shirai v Kapském Městě a Enoeda učil v Johannesburgu, kde byl hostem Stana Schmidta a Jihoafrické karate asociace. Po skončení úspěšného turné obdržela JKA žádosti z různých zemí o vyslání instruktorů. Vernon Bell z Britské federace karate (BKF) tak učinil a získal služby Kanazawy, který požádal, aby byl Enoeda vyslán jako rezidentní instruktor pro dojo v Liverpoolu.

Jeho vojenský přístup a jeho tréninkové metody, které někteří považovali za drsné, zpočátku vedly k poklesu členství v klubu, je třeba poznamenat, že postupoval podle vzoru z Takushoku, nicméně brzy udělal z klubu v Liverpool jedno z nejrespektovanějších dojo v zemi.

Historie JKA

Kromě působení ve Velké Británii byl Enoeda vysílán JKA HQ, aby vyučoval v jiných zemích světa. Tak strávil několikaměsíční pobyt v USA, kde asistoval Hidetaka Nishiyamovi nebo Terujuki Okazakimu v jeho dojo ve Filadelfii. Enoeda převzal roli hlavního instruktora KUGB.

V roce 1971 se Enoeda objevil na začátku filmu Jamese Bonda Diamonds Are Forever a nahradil Kanazawu jako hlavního instruktora JKA pro Evropu. V roce 1972 vyšla první kniha Enoedy „Karate - Defence and Attack“. Kniha byla vypracována se spoluautorem Johnem Chisholmem. O rok později zřídil Enoeda stálé dojo v Marshall Street Baths v Londýně, které se stalo jeho trvalou základnou v Londýně a ikonickým místem, kde mohli jeho studenti trénovat.

Od 70. let až do své předčasné smrti Enoeda neúnavně pracoval na tom, aby se KUGB stala jednou z největších a nejúspěšnějších asociací Shotokanu na světě. Pro rozvoj karate využíval také další asistenty, mezi něž patřil Sadashige Kato, Hideo Tomita, Masao Kawasoe nebo Yoshinobu Ohta. V roce 1983 byla vydána třídílná kniha Enoeda „Shotokan: Advanced Kata“ a 1. října 1985 byl Enoeda povýšen na 8. Dan. V roce 1990 se potvrdily výsledky jeho tvrdé práce v KUGB, když tým Anglie porazil na 3.MS karate JKA Shoto Cup v Sunderlandu Japonsko, a zvítězil v kumite mužských týmů. Anglický tým trénoval Andy Sherry a sestával se z Elwyna Halla, Franka Brennana, Deana Hodgkina, Ronnieho Canningsa a Garyho Harforda.

Keinosuke Enoeda, tygr ze Shotokanu, zemřel dne 29. března 2003 v Tokiu v Japonsku na rakovinu žaludku. Byl to mimořádný instruktor, oblíbený učitel, a pro mnohé i druhý otec, jehož zápal pro karate a hloubka vnímání tohoto bojového umění pomohla šířit karate nejen v Anglii, ale i po celé Evropě a světě. Enoeda byl za zásluhy při šíření karate v roce 2003posmrtně vyznamenán 9. Danem JKA.

zdroj - www.findingkarate.com
www.wikipedia.org

text - Marie Prajzlerová

 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org