JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Historie JKA

Článek z časopisu Fighter´s magazín

V minulých číslech časopisu jsme psali o první „celosvětové misi“ šíření JKA karate. Členy této mise byli Taiji Kase, Hirokazu Kanazawa, Keinosuke Enoeda a Hiroshi Shirai. Poslední osobnost kterou zbývá představit je Hiroshi Shirai.

Hiroshi Shirai

„Dýchání je v karate velmi důležité. Nejprve byste měli začít s dechovým cvičením velmi pomalu. 30 sekund nádech, 30 sekund výdech. Poté, co se pomalu nadechnete a rychle vydechnete, rychle se nadechněte, pomalu vydechněte a naopak. Můžete také jít do lesa, na klidné místo, zavřít oči a jen pomalu dýchat, pak budete mít lepší pocit pro kontrakci a budete lépe vnímat svoje tělo.“ - Hiroshi Shirai

Když mluvíme o vlivu mistrů JKA na evropské karate, první jména, která nás napadnou, jsou Kase, Kanazawa, Enoeda a Ochi. Protože Hiroshi Shirai málokdy poskytuje rozhovory v angličtině, a tak se o něm tolik nemluví jako o jiných instruktorech. Bývalý “grand“ šampion JKA byl jednou z prvních generací instruktorů JKA, kteří učili mimo Japonsko. Měl obrovský vliv na rozvoj karate v Itálii.

Hiroshi Shirai se narodil 31. července 1937 ve městě Nagasaki v Japonsku. Byl nejmladší ze čtyř dětí, měl jednoho bratra a dvě sestry. Jako dítě rád běhal venku, rád si hrál na otevřených polích a sbíral čerstvé ovoce ze stromů. Tento klidný až idylický život vedl jen do svých 8 let, jelikož 9. srpna 1945, Amerika svrhla atomovou bombu na Nagasaki.

Než Shirai v roce 1955 dokončil střední školu, stal se z něj urostlý mladý muž. Na střední škole se věnoval judu a kendu. Byl vášnivým sportovcem a účastnil se také atletických soutěží. V roce 1955 se Shirai zapsal na univerzitu Komazawa, buddhistickou univerzitu se sídlem v Tokiu, aby studoval geologii. Následující rok se připojil k univerzitnímu klubu karate, kde byl hlavním instruktorem Nishiyama. Jak bylo obvyklé v té době, tréninky byly velmi náročné. Lekce se sensei Nishiyama trvaly vždy nejméně 3 hodiny, kdy hodina byla věnována kihonu, další hodina kata a nakonec se poslední hodinu trénovalo kumite. Již v roce 1957 získal Shirai 1. Dan a o dva roky později 2. Dan.

V roce 1959 byl součástí kumite týmu Komazawa University, který vyhrál národní univerzitní mistrovství (National University Championships). Téhož roku, ještě jako student, soutěžil na 3. Celojaponském mistrovství JKA, kde skončil třetí v kumite společně s Masaaki Sato, vyhrál Takayuki Mikami a na druhém místě se umístil Hirokazu Kanazawa.

V roce 1960 se Shirai stal absolventem oboru geologie na univerzitě Komazawa a byl pozván k zápisu na kurz instruktorů JKA. Ve třídě pouze čtyř studentů byli jeho hlavními instruktory Nakayama, Nishiyama, Motokuni Sugiura, Okazaki a Kase. Kase a Shirai vytvořili pouto, které trvalo až do Kaseovy smrti o čtyřicet pět let později. V roce 1961 se na 5. Celojaponském mistrovství (JKA All Japan Championships) dostal do finále kumite, kde skončil jako druhý za Testsuhiko Asai. V disciplíně kata skončil třetí za Mikami a Asai. V roce 1962 dokončil kurz instruktorů a začal učit karate na univerzitě Toritsu a pro personál amerického letectva a jeho dlouholetý instruktor Hidetaka Nishiyama se v té době přestěhoval do Los Angeles. Na 6. Celojaponském mistrovství konaném v roce 1962 se Shirai stal grand championem JKA. Zvítězil v kata, nad Mikami a Yamaguchi a v kumite porazil ve finále Keinosuke Enoedu. V roce 1963 na 7. Celojaponském mistrovství se Shirai znovu setkal s Enoedou ve finále kumite, kde prohrál, nicméně tento zápas je považován za jedno z největších finále v historii JKA.

V roce 1964 získal Shirai 5. Dan a následující rok byl členem výpravy celosvětového turné JKA karate, společně s Taiji Kase, Hirokazu Kanazawa, Keinosuke Enoeda. Karate propagovali v USA, v Evropě a také v Jižní Africe. Turné mělo obrovský úspěch, semináře a kurzy se staly velkým hitem a ukázky JKA karate v podání japonských mistrů vedly k mnoha žádostem, aby instruktoři JKA učili po celém světě. Po turné a po krátkém pobytu s Kanazawou v Anglii pokračoval Shirai v listopadu 1965 do italského Milána, kam přijel na pozvání Roberta Fassiho, průkopníka italského karate. V roce 1966 založil Shirai Italian Karate Association (AIK) a v roce 1970 pak založil Italskou federaci sportovního karate (FESIKA). V roce 1971 následovalo otevření dojo Studio Shirai-Accademia del Karate.

V roce 1974 získal 7. Dan a na pozvání Hideo Ochi učil poprvé na Gasshuku v německém Kielu. O dva roky později vyšla Shiraiova první kniha „Manuál karate“. Založil také Istituto Shotokan Italia, subdivize FIKTA (Italská asociace tradičního karate) a SCI (Shotokan Cultural Institute, dříve WSI - World Shotokan Institute).

Hiroshi Shirai letos oslavil 84. narozeniny a ačkoliv již nepůsobí jako trenér v dójó, tak ještě stále vyučuje na seminářích.

Text – Marie Prajzlerová

Zdroj - www.findingkarate.com



Historie JKA Historie JKA
 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org