JKA - Český svaz karate

JKA

Český svaz karate - JKA

Main banner

Banner right

Obsah

Navi menu

Ranking JKA + Nominace

Muži kumite
1
Soukup Matyáš
123
2
Lozsi Marton
93
3
Lev Šimon
82
Ženy kumite
1
Žůček Magdalena-Anne
144
2
Soukupová Michaela
113
3
Konečná Sára
79
Muži kata
1
Beneš Daniel
203
2
Hána Tomáš
156
3
Matoušek Daniel
154
Ženy kata
1
Tesařová Kristýna
158
2
Konečná Sára
132
3
Prajzlerová Marie
126
Klikni pro kompletní ranking..

Japonská asociace karate:

JKA

Partneři:

NSA ČUBU Gasshuku FREE BULL

Page

Rozhovor s Kazuaki Kurihara sensei

Článek z časopisu Fighter´s magazín

Rozhovor s Kazuaki Kurihara sensei

1) V kolika letech jste začal cvičit karate?

KK: Začal jsem v 5 letech, můj otec se věnoval kendo a tak rodiče chtěli, abych se věnoval nějakému bojovému umění. A protože můj starší bratr cvičil karate, tak jsem s ním začal i já.

2) Letos jste byl poprvé v Česku, jaký dojem to tu na vás udělalo?

KK: Z počátku jsem vlastně nevěděl, co čekat. Vůbec jsem nevěděl, kdo je třeba hlavou českého karate. Nějak od vidění jsem znal Richarda (pozn. Růžičku), ale nevěděl jsem do detailu, kdo zde vede české karate a tak jsem se trošičku bál. Velmi příjemně mě překvapilo, že ačkoliv je Richard Růžička i David Havlík starší než já, jednali se mnou s respektem, což mě potěšilo. Obecně se mi líbilo, že Češi umějí nějaké základy řekněme „karatistického chování“ a velmi jsem si to užil.

3) Jak se vám líbilo české gasshuku?

KK: Rozhodně jsem si to užil a bylo pro mě příjemné a snadné tady učit karate. Co se týká barevných pásků, tak oproti jiným zemím zde bylo hodně lidí, kteří reagovali na moje dotazy, například „je toto správně?“ nebo „Je toto špatně?“. Velké procento lidí bylo schopno reagovat a i u černých pásků jsem viděl chuť se mnou nějak komunikovat a odpovídat na moje otázky, takže obecně řečeno se mi tady dobře vyučovalo.

4) Je něco, co vás během gasshuku překvapilo?

KK: Překvapilo mě, jak náročné to je. Pro jednoho člověka nepředstavitelné. Takže i přesto, že jsme přijeli tři, tak to bylo hodně práce. Jinak to ale bylo podobné seminářům, které znám z Německa (pozn. každý den je na gasshuku 8 tréninků denně a z toho 7 vedou vždy instruktoři z JKA HQ, každý instruktor z Japonska tedy denně vyučuje 2-3 tréninky).

5) Chtěl jste s karate někdy skončit? Co vás na karate stále baví?

KK: Jelikož jsem s karate začal v 5 letech, tak jsem si doopravdy mnohokrát říkal, že s karate přestanu, že už nechci pokračovat. Ve výsledku ten pocit, když vyhraju, bylo to, co mě vždy posouvalo dál. Tuto chuť vyhrát bych chtěl předávat dál, to je moje současná motivace.

6) Co si v životě nejvíce užíváte, co vás nejvíc baví?

KK: Na prvním místě je pro mě karate. Tím nejlepším pocitem je, když někdo z mých žáků vyhraje a úplně nejlepší je, když vyhraje můj bratr.

7) Kolik máte tedy celkem sourozenců?

KK: Mám dva sourozence, celkem jsme tedy 3 bratři a všichni cvičíme karate.

8) Co si myslíte o úrovni karate v Evropě?

KK: Nejsem to jenom já, ale i ostatní senseiové říkají, že v současné době je ta úroveň vysoká.

9) Byla někdy chvíle, kdy vaši rodiče nebyli rádi, že cvičíte karate, že o vás třeba měli strach?

KK: Tréninky v Honbu Dojo jsou velmi náročné, tehdy byli rodiče takoví nejistí nebo když jsem byl ještě na střední škole, tak i tam byly tréninky velmi náročné a říkali mi, že mohu přestat, pokud chci, ale dnes mají velkou radost, že se karate věnuji.

10) Máte děti? Pokud ano věnují se karate?

KK: Ano mám dvě dcery a obě dělají karate. Té starší je 14 a mladší 12.

11) Co máte rád k jídlu?

KK: Mám rád rámen.

12) V jaké zemi se vám při vašich cestách líbilo?

KK: Nejvíckrát jsem byl asi v Maďarsku, a tudíž je pro mě nyní snadné s tamními lidmi komunikovat, protože už se známe, a tak se tam cítím dobře a řekl bych, že je to tedy má nejoblíbenější destinace.

13) Plánujete ještě závodit?

KK: Už asi ne. Kdybych měl znovu závodit, tak bych samozřejmě chtěl soutěžit v kata i kumite, ale v kumite se na to zkrátka už necítím.

14) Co děláte rád ve volném čase?

KK: Rád spím (smích).

15) Je nějaký sportovní úspěch, kterého si považujete víc než těch ostatních?

KK: Asi největším úspěchem pro mě bylo, když jsem zvítězil v kata i v kumite (pozn. All Japan Championship), to bylo velmi náročné, ale pro mě asi nejlepší pocit.




rozhovor připravila Marie Prajzlerová

překlad Lukáš Adam

foto David Macek a Lucie Hovorková

 

Japonská asociace karate (anglicky Japan Karate Association) je jedna z největších organizací Šótókan karate na světě (více než 100 zemí) a je také nejstarší organizací, která je v provozu od svého založení (v roce 1949) až do současnosti.

Historie

JKA založil roku 1949 Masatoši Nakajama a první trenér byl Gičin Funakoši. Nakajama v roce 1987 zemřel a JKA se začala rozpadat. Slavní trenéři jako Taidži Kase, Širai Hiroši, Masao Kawasoe, Mikio Jahara, Abe Keigo a ASAI Tecuhiko se od JKA odtrhli a založili své vlastní organizace. Od roku 2001 má JKA nové sídlo v Bunkjó v centru Tokia.

Zásady

JKA má za cíl studium, výuku a rozšíření karate v Japonsku i po celém světě. Další cíl je zlepšování veřejného zdraví a udržení zdravého sportovního ducha. Tento koncept byl založen roku 1956 svými instruktory. JKA je asociace všech stylů karate. Funakoši odmítal jakékoliv soutěže v karate. Nakajama klade velký důraz na původní hodnoty karate, ale soutěže karate bere jako součást karate.

Zdroj: cs.wikipedia.org